
שיטת הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית / שמואל זיידל
מאת : שמואל זיידל
מאמר זה נועד להגדיר את עקרונות שיטת הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית ולהציבה כעומדת בפני עצמה.
שיטת הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית פותחה על ידי בישראל החל משנת 1982 כגישה לטיפול והוראה. מקורותיה והשראותיה לקוחים מהיותי במשך זמן רב רקדן, מוזיקאי, חוקר תנועת בעלי חיים, אוסף ומתעד ריקודי עדות בישראל ומפתח גישת החינוך הגופני לעיוורים בישראל. סוג הריקוד שרקדתי במשך 25 שנים היה הריקוד הקאמרי בהדרכת פרופ' נועה אשכול. ריקוד זה קשור לכתב התנועה אשכול-וכמן. הריקוד חייב קואורדינציה גופנית, הקשבה גופנית והתעמקות רוחנית ונפשית. שיטת הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית הינה פרי התהליכים שבהם הייתי שרוי פרק זמן ארוך בחיי, ומשלבת קואורדינציה מחשבתית יחד עם קואורדינציה גופנית. כדי לבצע ולטפל ברפלקסולוגיה קואורדינטיבית על המטפל להיות מרוכז בעצמו, במחשבותיו ובמטרת הטיפול, שאם לא כן, אין אפשרות לטפל בשיטה זו כראוי.
הוראת המקצוע למטפלים
גישת הלימוד של הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית למטפלים מתעמקת בחוכמת התלמידים, משמע, איך להוציא ולהפיק את החוכמה, האינטרפרטציה והיצירתיות האישית מכל אחד ואחת. כי בסופו של דבר החיבור בטיפול הוא אישי.
הוראת המקצוע מגובית ונתמכת בספרות מקצועית שנכתבה כדי להציג ולהסביר את הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית:
ספר: התבוננות, נדבך ראשון
ספר: התבוננות, נדבך שני
אטלס מפות רפלקסולוגיות מהיבטים וקשרים שונים בגוף
מפות של כפות הרגליים וכפות הידיים
הוראת המקצוע למורים
קורסים למורים לרפלקסולוגיה קואורדינטיבית מכשירים את המתלמדים מתודית, דידקטית ומעשית להוראת המקצוע.
המורים מקבלים בתום תהליכי הלימוד שלהם תעודות:
- מורה לרפלקסולוגיה קואורדינטיבית במסלול "מוסמך"
- מורה לרפלקסולוגיה קואורדינטיבית במסלול "בכיר"
הרשות להוראת המקצוע ניתנת רק לאלה שקיבלו תעודות הוראה ומתחייבים ללמד "רפלקסולוגיה קואורדינטיבית".
האלמנטים המייחדים את הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית
גישת מחשבה חופשית
צורת החשיבה הטבעית של האדם היא חשיבה קואורדינטיבית-צירופית. משמע, מוחו של האדם מקיש דבר מתוך דבר, מחבר חיבורים, חושב בהיגיון פשוט על צירופים. הפעולה הבו-זמנית בשתי הידיים, הינה תוצר של קשר הידיים למוחו של האדם ותוצר הצירופים המחשבתיים הבאים לידי ביטוי בטיפול.
גישת התבוננות חופשית
התבוננות חופשית נובעת מיכולת התמרון המחשבתית ומהיכולת לראות דבר מה מזוויות מבט שונות. כדי לראות בצורה כזו על האדם לשכלל את היכולת לצאת מעולם הנוחות, המוכר והידוע לו, ולהציב את עצמו כל פעם מחדש בעמדת תצפית שונה, שאם לא כך יראו הדברים תמיד אותו הדבר.
גישת טיפול חופשית
המשמעות של הגישה החופשית באה לידי ביטוי בכך שאין יושבים מול כפות רגליו של המטופל בלבד, אלא מסתובבים סביבו ומסובבים אותו על הגב, על הצד ועל הבטן על פי הצורך, משמע חופש תימרון. גישת טיפול חופשית דורשת הפעלה של גוף המטפל בצורה חופשית ובחריצות. גישת טיפול חופשית מאפשרת יצירתיות וחשיבה אינטואיטיבית.
קריאת האישיות בכפות הרגליים
קריאת האישיות בכפות הרגליים נעשית ברוח הגישה החופשית של הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית. נושא זה בא לידי ביטוי ב"קריאה הדמייתית אינטואיטיבית בכפות הרגליים". מטרתה טיפוח ההתפתחות האישית וחיזוק הפרשנות האישית, מאחר וכל מטפל מתחבר אישית, עם האמת שלו, אל המטופל. תהליך הכשרה מעין זה חשוב ביותר. בתהליך זה, המלווה את מסלול ההכשרה הכללי, על התלמיד להתעמק בתהליכי החשיבה שלו עם עצמו ויחד עם זאת להקשיב לתהליכי החשיבה של הקבוצה איתה הוא נמצא בתהליך ההכשרה. הקשבה פנימית היא כעין התבוננות בנוף האישי הפנימי ללא ביקורת. התבוננות הדמייתית משולה לתהליכי מפגש עם כפות רגלי אנשים רבים. יש לצאת מתוך הנחה כי כל מחשבה הדמייתית אינטואיטיבית היא למעשה מציאות ממשית. גישה זו שונה מכל גישה בה מלמד המורה את האינטרפטציות האישיות שלו, שיתכן שגם אותן שמע מהמורה שלימד אותו. הגישה נועדה לפתח את החשיבה של כל תלמיד. כל גילוי וכל הארה מעניקה תחושת סיפוק גדולה בהתפתחות האישית, כאילו נגלה דבר חדש, למרות שאין חדש תחת השמש.
הטיפול בשוקיים
אחד הדברים המייחדים את הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית הוא הטיפול בשוקיים. השוקיים מצויות ומחברות בין כפות הרגליים לבין הגוף. בכפות הרגליים משתקף הגוף ודרך הכפות ניתן להגיע אליו. רמת הצירקולציה בשוקיים נמוכה וישנן הרבה תופעו ת של ורידים, בצקות וזמן החלמה איטי של פצעים וחבלות, משמע, השוקיים הן כעין "אבר חוסם". למרות זאת, משמשות השוקיים אזור שדרכו ניתן להעצים את הטיפול הניתן בכפות הרגליים. שנאמר "פתחתם בשוקיים העצמתם את הטיפול הרפלקסולוגי". אורכן של השוקיים ביחס לכפות הרגליים מאפשר להשתמש בהן ובכלי הדם הארוכים שבהן כדי לנתב ולהעצים את כיווני הטיפול. כמו כן בשוקיים גלומים קשרים מהיבטים של אזורי האורך ושל אזורי הרוחב שבגוף.
"מבפנים החוצה" ו"מהחוץ פנימה"
הכיוון של "מבפנים החוצה" קשור לזרימת הדם העורקי. כיוון זה מתייחס לפעולה על השוקיים והכפות מהברך אל קצות האצבעות. כמו כן יש גם התייחסות לסדר הטיפול שמהעקב על האצבעות. הכיוון של "מבחוץ פנימה" קשור לזרימת הדם הורידי וזרימת הלימפה. כיוון זה מתייחס לפעולה על כפות הרגליים והשוקיים מקצות האצבעות אל הברך. כמו כן יש גם התייחסות לסדר הטיפול שמהאצבעות אל העקב. לעיתים פועלים בסדר על פי היגיון ההשתקפות הפיזיולוגית של מערכות הגוף בכפות הרגליים ולעיתים פועלים בהתאם להיגיון של זרימת הדם "מבפנים החוצה" או "מבחוץ פנימה".
השתקפות הגוף בכפות הרגליים
יש להבין כי אין בכפות הרגליים איברים. אין כבד, אין לב ואין ראות. אך בכפות הרגליים יש את ממדי השתקפות הגוף והנפש. כל נקודה הנקראת בשם איבר מסויים משקפת את גופו, את רוחו ואת קשריו לאברי הגוף האחרים. השתקפות הגוף והנפש בכפות הרגליים היא פלאית. להגיע אל הגוף דרכן זה פלא. בקיצורו של עניין אנו יודעים לעשות בדיוק דבר מה שאיננו מבינים. השתקפות הגוף בכפות הרגליים היא בפועל חיבור איבריו אל האדמה. למעשה אנו מטפלים במצבי הניתוק מהאדמה המסמלת: מציאות, בסיס, הרגלי תזונה, הרגלי חשיבה, אורח חיים, הרגלי הגיינה ועוד.
קשב וריכוז
כל טיפול משמעותו שעור למטופל והמטפל הוא גם כמדריך ומורה. לגישה זו יש להכשיר את המטפלים. הצורך לשכלל את יכולת גופו של המטופל להפיק תועלת מהטיפול מחייב הקשבה תחושתית לטיפול הנעשה בכפות הרגליים ולתהודות הטיפול בגופו ונפשו. לגישה זו יש להכשיר את המטפלים. ככל שהמטופל ילמד להקשיב תחושתית לטיפול כך גופו יפיק מהטיפול תועלת. חיבור המטפל וכוונותיו יהיו יותר ויותר אפקטיביים. תמיד קל יותר לשוחח עם אדם שמקשיב ולהרגיש שהדברים שאתה אומר נופלים על אוזן קשבת ולב פתוח.
הערה - הטיפול בזמן שהמטופל ישן יתאפשר ויהיה יותר ויותר אפקטיבי כאשר המטופל יותר ויותר משוכלל בקבלת הטיפול.
התוויות נגד
אין התוויות נגד ברפלקסולוגיה קואורדינטיבית. ההתוויה היחידה היא מה שאינך יודע אל תעשה, לך ולמד. התוויות הנגד בתקופת לימודי הרפלקסולוגיה עלולות לחסום דרך חשיבה חופשית ויצירתית. התלמיד נשאר מקובע במחשבתו וכבול למוסכמות ואיסורים. המילים: לא, אל ואסור מצרות את קוו המחשבה ומקבעות אותו. למעשה כל אלה האוסרים מעניקים לרפלקסולוגיה כוח הרס. משפט ידוע הוא: "אם זה מועיל אז זה גם יכול להזיק". עפ"י גישת הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית אין הרפלקסולוגיה יכולה להזיק. כדי להזיק צריכה להיות כוונה כזו מצד המטפל.
החיבור למימד הבריאות
כל עוד האדם חי ונושם מתקיימים בו כוחות הריפוי הטבעיים. אל כוחות אלה מתחבר הטיפול הרפלקסולוגי. האדם הוא זה שאחראי על מחלותיו, האדם הוא זה שאחראי על תהליכי החלמותיו. לכן, יש לטפל בכל אדם באשר הוא, בבריאותו, בבעיותיו ובמחלותיו. צריך כמובן לדעת היכן ואיך לטפל. נושאים אלה לומדים ולומדים.
הגנות
אין ליחס למטופל שבא אלינו כוונות רעות ואנרגיות שליליות. מטופל שבא אלינו נותן את עצמו ונותן מעצמו גם אם הוא חולה. על המטפל להתייצב אל מול המטופל כמטפל המעניק ונותן מעצמו. ההגנה היא בנתינה, במצב זה המטפל מוגן.
בין טכניקות לחשיבה
טכניקות הטיפול נובעות מהבנת הבעיות של המטופל. טכניקות הטיפול מגלמות את צורכי המטופל מבחינות גופניות ונפשיות. באמצעות טכניקות הטיפול הרפלקסולוג חושב ומיישם. גוף האדם נועד שיגעו בו בצורות שונות. לכן ככל שנרבה בידע של גישות טכניות יהיו למטפל כלים רבים יותר דרכם הוא יעביר את כוונותיו אל המטופל. להלן רשימה של גישות טכניות:
- איזון בין שתי נקודות
- טכניקות טיפול שבין נקודות בכפות הרגליים לבין השוקיים
- טכניקות טיפול עוקבות
- טכניקות טיפול מתמקדות - פוקוס
- טכניקות טיפול אנטגוניסטיות
- הטיפול המניפולטיבי ברקמות הרכות: "להביא את המטופל", "העברת אחריות", "הטיפול האקטיבי"
- הטיפול המניפולטיבי בשלד העצמות
- טכניקות הטיפול הרך - ליטוף ריחוף
- הטיפול בטלטול
- טכניקות הטיפול הסימטרי
- שילוב מגנטים בטיפול
- כל דבר שעושים ומתנסים בו נהפך לנכס השוקע אל תת המידע של המטפל. משם הוא ניזון. המטפל חושב על המטופל גם באמצעות הטכניקות שהוא חווה ויודע. דבר שלא ביצעת מימיך איננו עולה במחשבותיך ובשיקול דעתך. לכן יש לעשות ולעשות. העשייה מפתחת את החשיבה והחשיבה מפתחת את יכולת העשייה.
משמעות ההוליסטיקה
הוליסטיקה ברפלקסולוגיה קואורדינטיבית משמעותה שילוב בין אלמנטים שונים:
- ידע מדעי תיאורתי
- יכולת הפשטה מחשבתית
- הבנה רוחנית של הגוף ואיבריו
- שימוש מטאפורי (השאלות) במילים, מושגים וניבים לשם העשרת הביטוי המילולי של המטפל ויכולתו לשוחח עם המטופל ולתשאל אותו בצורה חכמה
- יכולת ביצוע טכניקות טיפול בצורה חופשית
- חופש יצירתי וטיפוח החשיבה האינטואיטיבית.
חזון הרפואה המשולבת
אחת המטרות של הרפואה הטבעית והרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית היא ההשתלבות עם הרפואה הקובנציונאלית. שיטת הרפלקסולוגיה הקואורדינטיבית מאפשרת חשיבה על דרכים שונות ומגוונות של השתלבות. ישנם כבר מהלכים כאלה מהעבר ובהווה. גישת המחשבה החופשית, ההתבוננות החופשית וגישת הטיפול החופשי מאפשרים למטפלים תובנות רבות כדי ליצור השתלבות, בין אם זה בטיפול בקבוצות הומוגניות של בעיות ומחלות ובין אם זה במחקר או טיפול ביחידים. על פי רוב עסוקים כל הרפלקסולוגים באיפה ללחוץ, בדרך כלל הם מחפשים נקודות לחיצה פלאיות. ברפלקסולוגיה הקואורדינטיבית ההתייחסות הרבה ביותר היא באיך לבצע ולממש הלכה למעשה את התובנות, משמע, השילוב שבין עוצמות הלחץ, קצב, כיווני הטיפול והצירופים. בסופו של דבר ההשתלבות תיטיב עם המטופלים ועם המטפלים. הציבור לבטח חפץ בזאת. דרך הרפואה המשולבת היא עתידית ובחזון. חשוב להקדיש למהלכים אלה הרבה מחשבה ומשאבים.
רפלקסולוגיה קואורדינטיבית שונה לחלוטין מכל גישה ושיטת רפלקסולוגיה אחרת. היא שונה ויזואלית כאשר צופים בה, היא שונה תחושתית כאשר מטופלים בה. רפלקסולוגיה קואורדינטיבית מאפשרת לעוסק בה לפתח את רמת האינטליגנציה החשיבתית והאינטליגנציה הרגשית. למטפל בה היא מהווה נתיב כניסה יעיל אל תוך עצמו ונתיב לתת מתוך עצמו.
